Månadens bild

Kontakta oss

Stäng

Robert Herpai
robert.herpai@trafikverket.se
Telefon: 010-123 8959
Telefontid tisdag-torsdag 9-11

Besöksadress

Trafikverket
Sveriges Järnvägsmuseum
Rälsgatan 1, Gävle

Postadress

Trafikverket
Sveriges Järnvägsmuseum
Box 407
801 05 Gävle

Månadens bild.

Finska evakueringen till Sverige hösten år 1944

Det finska fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen som pågått sedan 25 juni 1941 övergick i vapenvila den 4-5 september 1944.

I överenskommelsen ingick att de tyska trupperna som kommit in i Finland via Ryti-Ribbentrop-avtalet skulle fördrivas av de finska trupperna.
Utdrivningen av de tyska trupperna norrut i norra Finland befarades ske under motstånd från de tyska trupperna och för att skydda civilbefolkningen tog finska regeringen kontakt med svenska myndigheter för att få möjlighet att placera evakuerade i Sverige.

Detta är bakgrunden till händelserna när evakueringen av civila gjordes från finska Lappmarken till Sverige via Torneå/Haparanda.

Människor, bohag, fordon och husdjur evakuerades.  I bl.a. Rovaniemi samlades många flyktingar för vidare transport till Torneå och Haparanda i Sverige.

Enligt SJ Drifttjänststatistik för året 1944 framgår det att under år 1944 via extrainsatta tåg transporterats omkring 31 000 personer, av dessa var det omkring 1000 sjuka och äldre personer som transporterades med sjukhuståg.
Förutom persontransporterna var det även omkring 16 000 husdjur tranposterades.Omkring 120 extratåg sattes in, 50 för flyktingar och 70 för husdjur.

På bilden ser vi flyktingar som stiger ur de finska tågen som kommit till Haparanda.

 Under åren 1941-1946 gjordes flera tågtransporter med i Sverige av finska medborgare som evakuerades från Finland. Kungliga järnvägsstyrelsen fick efter andra världskriget från finska staten en medalj som tack för de insatserna.
Läs mer om medaljen under Månadens föremål (Öppnas i nytt fönster)