Väg 761, delen G:a Hjälmseryd–Stockaryd

Kontakta oss

Stäng

Ange din e-postadress om du vill att vi ska skicka svar till dig.

Henrik Lönngren

Trafikverkets kundtjänst

bild på väg 761

Syftet med vägprojektet för väg 761 mellan Gamla Hjälmseryd och Stockaryd är att öka trafiksäkerheten och framkomligheten på vägen.

Vi har byggt en ny väg mellan G:a Hjälmseryd och Stockaryd. Den nya vägen har fått en högre genomgående standard med en ny anslutning ut mot väg 30. Arbetet är nu klart och invigningen sker den 1 november .

Sävsjö kommun bjuder in till Invigning

 

Kl. 14.15 Jubileumstal av landshövdingen Minoo Akhtarzand och invigning av väg 761 vid Stockaryds stationshus. Efter invigningen finns möjlighet att besöka en utställning i stationshuset.

Kl. 14.45 Buss till väg 761 från Stockaryds station. Följ med på premiärturen på en del av vägen. Bussen går sedan tillbaka till IOGT-NTO-lokalen där Sävsjö kommun bjuder på tågtårtor och kaffe.

 Kl. 15.00 Tårtkalas i IOGT-NTO-lokalen. Underhållning av Norrahammars blåsarsextett.

Höjd säkerhet på sträckan

Att höja säkerheten på sträckan mellan Gamla Hjälmseryd och Stockaryd har varit prioriterat. Vägen var smal och hade dålig sikt. I projektet ingick förutom den nya vägen:

  • en ny anslutning till väg 30
  • enskilda vägaren
  • 500 m lång gång- och cykelväg väster om Stockaryd.

Bakgrund

Vägen hade en dålig plan- och profilstandard och var smal. År 2008 byggdes en råvaruterminal i anslutning till södra stambanan i Stockaryd, för att göra det möjligt att lasta om mellan väg- och järnvägstransporter. I det större trafikperspektivet avlastar terminalen vägnätet betydligt genom att antalet långväga transporter minskar. Det är också bättre för miljön.

I närområdet kring terminalen ökar dock lastbilstrafiken. Enligt den senaste trafikmätningen som utfördes år 2008 trafikerades väg 761 av cirka 65 tunga fordon per dygn. Om tio år bedöms antalet lastbilar ha ökat till cirka 400 per dygn och om 30 år till cirka 750 lastbilar per dygn.