Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tågsläpp 23 april

Välkommen till årets upplaga av Tågsläpp - Bakom kulisserna på Järnvägsmuseet. Museets stödförening, Järnvägsmusei Vänner, visar upp sin verksamhet. Vill du bli vår vän?

Öppet

Tågsläpp kl 11.00 - 15.00
Museet med utställning kl 10.00 - 16.00

Entré

Fri entré
Resa med rälsbussen ingår i mån av plats.

Tågsläpp – bakom kulisserna på Järnvägsmuseet

Nytt i år är att vi erbjuder öppet hus på Tågsläpp, där ni fritt kan ta del av de olika delarna av Järnvägsmusei Vänners verksamhet mellan klockan 11.00 -15.00. Följande kan ni ta del av:

Modelljärnvägen
Har du ett brinnande intresse för de små tågen? Här möter du våra vänner som sköter om modelljärnvägen i museets källare. Klubben Gävle modelljärnväg är en del av föreningen Järnvägsmusei Vänner. Medlemmarna bygger i skala H0. Passa på att ställa frågor om modelltåg. Fråga gärna efter tågdoktorn om du har ett lok hemma som behöver hjälp.

Renovering
Järnvägsmusei Vänner engagerar sig även i renovering av järnvägsobjekt. På spår 1 visas exempel på både avslutade och pågående projekt. Passa på att träffa våra vänner som brinner för arbetet med renoveringsobjekten.
Fordonsgruppen inom Järnvägsmusei Vänner bloggar även om sina projekt i Vändskivan. Ni hittar länk till bloggen längre ner på sidan.

Digitaliseringsverksamheten 
Intill fordonsmagasinet sker sedan flera år en omfattande digitalisering av Järnvägsmuseets unika bildarkiv.
Över 140 000 bilder finns redan sökbara i Samlingsportalen. Ta rälsbussen upp till magasinet och besök våra vänner som gärna visar och berättar mer om den här verksamheten. Här bjuds även på kaffe, festis och kaka.
Rälsbussen trafikerar mellan Magasinet och Museet med timmestrafik.
Avgång från Gävle C mot Magasinet: 10.46, 11.46, 12.46, 13.46, 14.46
Avgång från Gävle C mot Järnvägsmuseet: 11.23, 12.23, 13.23, 14.23
Komplett tidtabell finns här

Läs mer om Järnvägsmusei Vänner

Besök Samlingsportalen

Vändskivan