Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arkiv

I bildarkivet finns närmare 500.000 bilder med järnvägsmiljöer, banbyggen, ståtliga fordon och människor i arbete eller på resa. Besök till arkiven förbokas, då vi behöver tid att ta fram det du söker.

Forska och fördjupa dig i svensk järnvägshistoria

I Sveriges Järnvägsmuseums arkiv finns ett antal enskilda järnvägars arkiv och en del personarkiv. Vi har även den del föreningars arkiv, däribland Svenska Järnvägsföreningens och Svenska Järnvägarnas arbetsgivareförenings arkiv.

För den tekniskt intresserade finns pannjournaler, reparationsjournaler och revisionsjournaler förda över ånglok, motorvagnar, diesellok och ellok. För järnvägsvagnar finns vagnsjournaler. Vi har även en stor del av Maskinbyråns ritningar digitaliserade.

Nyttja arkivet

I museets referensbibliotek har vi forskarplatser och en dator för egen sökning i vår databas. Arkivmaterialet kan fotograferas med egen kamera eller så beställer du kopior som debiteras enligt fastställt taxa.

OBS!

Begränsad tillgänglighet till arkivet under tiden september 2017 - juni 2019