Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägsamlingar

Vägsamlingar

I Kjula utanför Eskilstuna ligger den tidigare vägstationen som byggdes 1938 och användes som sådan fram till 1978. Här bevaras Trafikverkets väghistoriska samlingar sedan 1980. Arkivsamlingarna finns i Borlänge.

De väghistoriska samlingarna är unika. De består av ett hundratal maskiner och fordon från hela 1900-talet, tillsammans med tusentals föremål i olika storlekar och utföranden, som alla är kopplade till väghistoria. En utställning om vägens historia och de första bilarna visas på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle.  

 

 

Vad kommer att hända under sommaren 2017?

Utställningen Vägbiten som invigdes i juli 2016, kommer att utökas med en utställning om Vägväderstationer och deras spännande historia. De har funnits längs våra vägar på olika sätt sedan början av 1970-talet och används i en utvecklad form idag, idag finns det exempelvis master längs vägarna som kallas MS4. Redan nu har vi en fungerande mast på vägstationens område, som mäter vind, temperatur och luftfuktighet.

Årets öppettider
Under sommaren 2017 kommer vi att ha öppet för besök, tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 11-15, perioden 1-17 augusti. Vi avslutar sommarens öppethållande med den återkommande Maskindagen, lördagen 19 augusti klockan 10-16.

Entré för besök: 40 kronor per vuxen besökare, barn och ungdom upp till 19 år går in gratis i målsmans sällskap. Vi tar emot såväl kontant betalning som med kort.

Parkering finns i anslutning till området och är gratis. Följ skyltarna!

Tillgänglighet: Området är delvis tillgänglighetsanpassat, hör gärna av er till oss inför ert besök, så får ni veta hur vi kan möta era behov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intresserad av att besöka oss som grupp?

Det går att boka guidade visningar av vägstationsområdet inkl utställningen Vägbiten. En grupp upp till 25 personer får en guidad visning på ca 45 minuter till en timme för 600 kronor under dagtid och för 1 000 kronor efter kl 16. Större grupper delas upp och ses då som två grupper eller flera. Vänligen informera oss om antal personer och intresseinriktning gällande guidningen när ni bokar.

Tänk på att våra hallar och magasin inte är uppvärmda och följer således vädrets växlingar under året. Kommer ni en kall dag, klä på er som att ni skall vara utomhus, så funkar det bra. Även oömma kläder rekommenderas.

Det går att boka på telefon 010 124 31 36 eller mail kjula@trafikverket.se

Betalning sker enklast via faktura eller kontant betalning på plats. För mer information, vänligen kontakta oss!