Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Har du koll på vad du ska kunna vid körkortsprov för behörighet B?

Vid kunskapsprovet och körprovet för behörighet B (personbil) ska du visa att du har tillräcklig kunskap för att bli en säker förare. Kom väl förberedd och boka ditt prov i god tid!

Kunskapsprovet mäter att du har de kunskaper som krävs för att bli en trafiksäker förare.
Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:

 1. Fordonskännedom och manövrering
 2. Miljö
 3. Trafiksäkerhet
 4. Trafikregler
 5. Personliga förutsättningar

Under körprovet ska du visa att du kan tillämpa de kunskaperna i praktiken.
De områden som bedöms är:

1. Fordonskännedom

Du ska kunna göra säkerhetskontroll på fordonet och förstå vilka risker som kan uppstå om fordonet inte fungerar som det ska.

2. Manövrering

Du ska kunna styra, växla, gasa och bromsa på ett rutinmässigt sätt. Rutinmässigt sätt innebär att du inte ska behöva tänka på hur du ska göra för att växla, bromsa och styra utan du ska istället kunna koncentrera din uppmärksamhet på att kunna planerera din körning flera steg framåt.

3. Miljö och sparsam körning

Ditt körsätt påverkar bilens bränsleförbrukning och därmed miljön. Du ska kunna köra och använda en körteknik på ett sätt som medför låg bränsleförbrukning. Exempel på detta är att du ska planera din körning långt fram så att du inte behöver stanna i onödan eller att du kör på en onödigt låg växel i längre sträckor.

4. Trafikregler

Det finns många trafikregler som är av stor betydelse för att trafiken ska fungera. Om de inte tillämpas på rätt sätt försämras trafiksäkerheten och framkomligheten betydligt. Du ska ha kunskap om de regler som gäller och tillämpa dem så att du får ett samspel med andra trafikanter.

5. Trafiksäkerhet och beteende

Det krävs av dig som bilförare att du planerar din körning flera steg framåt. För att klara det måste du veta hur du ska använda din uppmärksamhet. Du ska veta var och hur du ska titta i olika situationer och varför, så att du kan anpassa din körning till det du ser. Du ska förstå vilka risker som kan uppkomma. Du ska kunna förutse och bedöma konsekvenser av olika händelseförlopp. Du ska kunna anpassa din hastighet och placering så att du skapar tillräckliga säkerhetsmarginaler, och kunna samspela med andra trafikanter på ett bra sätt.

Förarprövaren gör en helhetsbedömning av ditt körprov. Om du gör ett litet misstag som är av liten betydelse för trafiksäkerheten behöver det inte påverka resultatet.

Rekommendation till dig som planerar att ta körkort:

 • Planera din utbildning och ditt prov i mycket god tid.
 • Ta del av informationen på trafikverket.se om vad du ska kunna för att bli en trafiksäker och miljömedveten förare.
 • Ta hjälp av din utbildare, det vill säga din privata handledare eller din lärare på trafikskolan.
 • Varva privat övningskörning med utbildning på en trafikskola för att få mängdträning.
 • Be gärna din utbildare att göra en utbildningskontroll innan du kommer till prov.
 • Boka provet när du är en bit fram i utbildningen. Du behöver inte vänta med att boka tills du känner dig färdigutbildad.
 • Boka provet minst 6 veckor innan du vill göra provet, så ökar möjligheten att hitta en tid som passar dig.
 • Sök tider på flera orter där det kan finnas en tid som passar dig.
 • Ta gärna med din utbildare vid körprovet. Det underlättar utvärderingen av provet.
 • Kom väl förberedd – Lycka till!