Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tung lastbil – behörighet C1, C, C1E, CE

Ska du köra tung lastbil behöver du ett C-körkort. Här kan du läsa mer om vad som krävs om du vill ta ett C-körkort och vad du behöver tänka på.

Det finns fyra olika körkortsbehörigheter för tunga lastbilar: C1, C1E, C och CE. Skillnaden ligger i hur tunga lastbilar och tillkopplade släpvagnar du har rätt att köra.

Förarprovet består av ett körprov och ett kunskapsprov. Du börjar alltid med kunskapsprovet. För att boka och genomföra ett körprov måste du ha ett giltigt kunskapsprov.

På sidorna Kunskapsprov för tung lastbil och Körprov för tung lastbil (se länkar på sidan) kan du läsa mer om vad du behöver tänka på inför provet, hur provet går till och vad som händer efter provet.

C1 – Medeltung lastbil

Körkortsbehörigheten C1 ger rätt att köra lastbilar med en totalvikt på högst 7 500 kg. Med ett C1-körkort får du också köra personbilar med en totalvikt över 3 500 kg men inte över 7 500 kg. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Krav för att få ett C1-körkort (länk öppnas i nytt fönster)

C1E – Medeltung lastbil med tungt släp

Körkortsbehörigheten C1E ger samma rätt som C1 och du får dessutom koppla till en eller flera släpvagnar, om den sammanlagda totalvikten inte är högre än 12 000 kg.

Krav för att få ett C1E-körkort (länk öppnas i nytt fönster)

C – Tung lastbil

Körkortsbehörigheten C ger rätt att köra lastbilar utan övre viktbegränsning. Du får också köra personbilar med en totalvikt över 3 500 kg utan övre viktbegränsning. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Krav för att få ett C-körkort (länk öppnas i nytt fönster)

CE – Tung lastbil med tungt släp

Körkortsbehörigheten CE ger samma rätt som C och du får dessutom koppla till en eller flera släpvagnar utan övre viktbegränsning.
Krav för att få ett CE-körkort (länk öppnas i nytt fönster)