Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fotografering vid körkortsförnyelse

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på något av Trafikverkets förarprovskontor eller skicka in ett fotografi som du fäster på ansökningsblanketten (grundhandlingen).

Förnya körkortet

När det är dags att förnya ditt körkort skickar Transportstyrelsen ut grundhandlingen till den adress där du är folkbokförd.

Om körkortet har kommit bort eller blivit stulet

Om ditt körkort har kommit bort eller blivit stulet ska du anmäla det till Transportstyrelsen.
Körkort – Förlustanmälan (Transportstyrelsens webbplats)

Skicka in eget foto

Om du väljer att skicka in ett fotografi ska fotot uppfylla vissa anvisningar. Läs mer om fotot på körkortet på körkortsportalen.
Fotoanvisningar (Transportstyrelsen)

Fotografering hos Trafikverket Förarprov

När du har fått hem grundhandlingen (ansökan om körkort) av Transportstyrelsen, tar du med den till något av Trafikverkets förarprovskontor (se nedan). När du ska fotografera dig måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling) (se nedan), och fotot på ID-handlingen måste vara välliknande. Du får också intyga att du inte har något körkort utfärdat av en annan EES-stat.

Trafikverkets förarprovskontor

Du fotograferar dig i en fotoautomat och fotot skickas digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet. Du får inget foto med dig efteråt. Du behöver inte boka tid för fotografering.Öppettider, adresser och vägbeskrivningar hittar du på sidan Förarprovskontor. Under kartan på den sidan finns en sökfunktion. Om du skriver in fotografering i fältet "Sök objekt i kartan" får du upp en lista över alla orter där vi erbjuder fotografering. Observera att öppettiderna för fotografering varierar. För att se vilka dagar och tider som gäller måste du klicka vidare till respektive orts länssida.
Förarprovskontor

Godtagbara identitetshandlingar

För att din identitet med säkerhet ska kunna fastställas ska fotot på identitetshandlingen vara välliknande. Identitetshandlingen ska vara giltig.
Läs mer om godtagbara identitetshandlingar

Avgifter

Avgiften för fotografering (80 kronor) betalar du till Trafikverket med den faktura som skickas hem till dig 10 dagar efter du har fotograferat dig. Fakturabeloppet ska vara betalt inom 10 dagar från utfärdande av fakturan. Sista betalningsdag framgår av fakturan.

Avgiften för tillverkning av körkort (150 kronor) ska betalas till Transportstyrelsen. Använd det inbetalningskort som du får ihop med ansökningsblanketten (grundhandlingen).

När både din grundhandling och inbetalning kommit till Transportstyrelsen tar det cirka fem arbetsdagar innan du får ditt nya körkort.

Om din betalning inte kommer till Trafikverket i tid, skickas en betalningspåminnelse till dig. Kostnaden för påminnelsen är 50 kronor. Om du har obetalda avgifter kan du inte boka förarprov. Om avgiften inte betalas, är vi skyldiga att överlämna ärendet för indrivning. Betala beloppet omgående så undviker du ytterligare avgifter.