Om museet

Kontakta oss

Stäng

Ange din e-postadress om du vill att vi ska skicka svar till dig.

Moderna lok visas i utställningen

På Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle finns en av världens finaste järnvägshistoriska samlingar.

Den världsunika samlingen av lok, vagnar och andra föremål med koppling till järnvägens mer än 150-åriga historia visas alltid på museet, den ingår i den fasta utställningen. Här finns ånglok från 1850-talet då stolta lokförare gav sig ut på rälsen och här finns uniformer, fångvagn, ellok, serviser från järnvägsrestauranger, modeller och mycket mer.

Under hela året visas tillfälliga utställningar i olika perioder. Här får du veta mer om utvalda föremål, bilder och händelser.

På Sveriges Järnvägsmuseum får besökare uppleva, ta på och till och med gå in i många stora föremål såsom lok och vagnar! Se de äldsta, tyngsta, snabbaste och vackraste loken! Ta del av Sveriges järnvägshistoria från mitten av 1850-talet till nutid. Besök Hennans stationshus med inredning från 1940-talet. Museet riktar sig till alla åldrar!

 

Aktuellt program

Läs mer under Se & göra

 

Kvalitetssäkrad Turism

Sveriges Järnvägsmuseum genomgått TourQualitys kvalitetsutbildning och  är diplomerade enligt TourQuality! TourQuality är ett system för kvalitetssäkring, utformat i nära samarbete med turistnäringen. Initiativet till utvecklingen av systemet togs bland annat av ETOUR, Europeiska Turismforskningsinstitutet och Sveriges Rese- och Turistråd.

Logotyp TourQuality

Läs mer på TourQualitys hemsida (öppnas i nytt fönster)

 

Tillgänglighet

Sveriges Järnvägsmuseum Gävle är ett EQUALITY-märkt turistmål. Det innebär att Turism för alla i Sverige har undersökt tillgängligheten på museet i detalj.

Equalitys logotyp

Läs mer på Turism för allas hemsida (öppnas i nytt fönster)