Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sundsvall–Härnösand, ny järnväg

Sträckan Sundsvall–Härnösand är en del av Ådalsbanan som byggdes 1925 och elektrifierades 25 år senare. Nuvarande sträckning av banan håller låg standard, därför har en järnvägsutredning gällande ny sträckning arbetats fram.

Trafikverket har tidigare tagit fram en förstudie som identifierade alternativ och lösningar för en modern järnväg mellan Sundsvall och Härnösand. Under arbetet med järnvägsutredningen utgick vi ifrån förstudien och fortsatte att utreda möjliga alternativa sträckningar. Järnvägsutredningen är nu färdig och en samrådshandling har arbetats fram. Utifrån samrådshandlingen har ett förslag till ställningstagande tagits fram. Vi inväntar nu yttranden från berörda kommuner, landsting och länsstyrelse innan det slutgiltiga ställningstagandet tas.

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket, Västernorrlands Landsting, Härnösands Kommun, Timrå Kommun och Sundsvalls Kommun.

Läs mer om projektet under Fördjupning.