Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Väg 40 Ulricehamn, ny motorväg

Den 17 oktober 2015 invigdes 17 kilometer motorväg i ny sträckning i Ulricehamns kommun. Det innebär att det är utbyggd motorväg hela sträckan från Göteborg till Ulricehamn.

Väg 40 Ulricehamn är alltså 17 kilometer lång och har tre trafikplatser – Hökerumsmotet, Ulricehamnsmotet och Hössnamotet – där man köra av och på motorvägen. 13 broar har byggts på etappen. Den längsta är 320 meter lång och går över västra delen av Ätradalen.

En 400 meter lång tunnel, Ulricehamnstunneln, har byggts med två separata tunnelrör.

Miljövärdena i landskapet som berörts är höga och krävt mycket hänsyn under vägbyggnationen. Bland annat har fridlysta växter som blåsippa, smörboll, gulsippa, nattviol och korallrot har behövt flyttas innan arbetet kunde påbörjas.

Ett berguvpar, som häckat i närheten av tunneln, har också påverkat bygget på sitt sätt. Under berguvarnas häckningstid från februari till april har ingen sprängning eller pålning fått göras.

Byggnationen av Väg 40 Ulricehamn har pågått i två och ett halvt år. Entreprenörerna Svevia, Veidekke och Peab har arbetat med var sin etapp av sträckan. Bravida har svarat för installationerna i Ulricehamnstunneln.

Läs mer om projektet i denna broschyr (pdf-dokument öppnas i nytt fönster)!