Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barn på Robäckens Förskola i Österro.

Unga och nyfikna brobyggare i Sundsvall

Det har klistrats, målats och klurats. De 17 spralliga och nyfikna femåringarna på Robäckens Förskola kan det mesta om den nya bron som ska byggas över Sundsvallsfjärden.

– Vi studerade barnens lek vid en bäck där de byggde broar av pinnar. Då kom vi på brotemat och brobygget i Sundsvallsfjärden fanns ju nära till hands, berättar Gunnel Wisten och Agneta Andersson, pedagoger på förskolan. Barnens brolek fick följa med in i verksamheten.

Broar av pinnar och pepparkaksdeg

Väl inomhus byggde barnen broar av pinnar och kottar, de målade egna broar och till jul bakades en pepparkaksbro som dekorerades med glitter i alla dess färger. I mars träffade de oss på E4 Sundsvall i vår visningslokal och fick veta mer hur man bygger den drygt 2 km långa bron. Mest spännande tyckte barnen det var att lyssna till  hur bropelarna ska byggas ute i vattnet med hjälp av stora stållådor.

 Teknik och matematik

Pedagoger på Robäckens förskola

Gunnel Wisten och Agneta Andersson, pedagoger på Robäckens förskola.

– Vi har vävt in teknik och matematik i temat. Vi har räknat kottar och pinnar. En dag gav vi oss ut på promenad då vi mätte upp bron med hjälp av ett snöre. Den två kilometer långa promenaden gav barnen ett hum om hur lång bron är och de tyckte det var roligt, säger Gunnel och Agneta.

Brodrakar
Barnen har målat E4 Sundsvalls brodrake Dubbelkrum. Den 18 april bjöd förskolan in till ett vernissage och visade upp sin alster.

När bro över Sundsvallsfjärden står klar hösten 2014, kommer dessa 17 barn att börja i årskurs 2 och får då äntligen chans att promenera och åka över den nya bron som de lärt sig så mycket om!