Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikinspektör

Barbro arbetar som trafikinspektör med uppgift att förrätta körprov och ibland även teoriprov för olika körkortsbehörigheter. Största delen av arbetet består av körprov för personbil men Barbro genomför även körprov för taxi, lastbil och buss.

Ett yrke med ansvar och avgörande

Arbetet går ut på att bedöma om den som vill ta körkort har tillräckliga kunskaper och färdigheter. Körkortstagaren ska på ett säkert sätt kunna följa trafikregler, manövrera bilen samt göra en säkerhetskontroll av fordonet. Det är Barbros jobb att avgöra om personen har de kunskaper och färdigheter som krävs för ett godkänt körprov eller inte. En normal arbetsdag genomför Barbro nio körprov vilket innebär att hon sitter i bilen större delen av dagen.

Det är personegenskaperna som spelar roll

I rollen som trafikinspektör möter Barbro dagligen människor i blandade åldrar, med olika bakgrund och nationalitet. En del är osäkra, nervösa och kanske inte förstår språket så bra. - För att möta detta måste man vara väldigt stabil, lugn och säker i sig själv. Det är viktigt att sätta sig in i körkortstagarens situation och visa empati, säger Barbro.
 
Därför spelar de personliga egenskaperna en viktig roll vid rekrytering av nya trafikinspektörer. Det är en fördel att ha erfarenhet av pedagogiskt arbete.

För att kunna få anställning som trafikinspektörsaspirant krävs att man har genomfört en gymnasieutbildning och har haft körkort för personbil i minst tre år. Anställningen inleds med en ettårig utbildning på Trafikverket.

– Teori och praktik varvas i utbildningen till trafikinspektör och gör att utbildningen håller en hög kvalitet. Efter att ha jobbat ett tag i yrket kan det finnas möjlighet att vidareutbilda sig på fler behörigheter, vilket också är bra, säger Barbro. 

Kundens glädje ger trivsel

Det bästa med jobbet är det dagliga mötet med alla nya människor. - Det är härligt att möta kundens glädje när jag ger ett positivt besked efter ett körprov. Men även de gånger då provet inte är godkänt och jag får positiv feedback. Jag har trevliga kollegor, vilket också bidrar till min trivsel, avslutar Barbro.

Här nedan kan du se en film med Katarina som också jobbar som trafikinspektör.