Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikinspektör

Trafikverket Förarprov ansvarar för kunskapsprov och körprov för körkort och yrkesförarprov. Trafikinspektörens uppgift är att bedöma om den som vill ta körkort har tillräckliga kunskaper och färdigheter.

Som trafikinspektör har du i uppgift att avgöra om personen har de kunskaper och färdigheter som krävs för ett godkänt körprov eller inte. Körkortstagaren ska på ett säkert sätt kunna följa trafikregler, manövrera fordonet samt göra en säkerhetskontroll av fordonet. I rollen som trafikinspektör möter du dagligen människor i blandade åldrar, med olika bakgrund och nationalitet. En del är osäkra, nervösa och kanske inte förstår språket så bra. För att möta detta måste du vara stabil, lugn och säker i dig själv. Det är viktigt att sätta sig in i körkortstagarens situation och visa empati.

Du behöver ha en hög social kompetens, vara utåtriktad samt tycka om att möta nya människor. Därför spelar de personliga egenskaperna en viktig roll vid rekrytering av nya trafikinspektörer. Det är även en fördel att ha erfarenhet av pedagogiskt arbete.

Anställningen börjar med en ettårig utbildning hos Trafikverket, och om man klarar alla praktiska och teoretiska prov under utbildningen övergår aspirantanställningen till en
tillsvidareanställning. Teori och praktik varvas i utbildningen till trafikinspektör och gör att utbildningen håller en hög kvalitet. Efter att ha jobbat ett tag i yrket kan det finnas möjlighet att vidareutbilda sig på fler behörigheter. Antagningen till utbildningen sker i regel en gång om året.

Vi planerar för rekrytering av nya trafikinspektörer (aspiranter som går utbildning) i början av 2017 (feb-mars) med anställning till hösten 2017. Då vet vi också till vilka orter vi kommer att rekrytera. Om du är intresserad av att söka till utbildningen kan du hålla utkik på sidan Lediga jobb. Där finns även en möjlighet att prenumerera på nya tjänster som läggs ut inom ett visst yrkesområde eller ort.
Lediga jobb

Rekommenderad bakgrund: Du ska ha haft B-körkort i minst tre år samt genomförd gymnasieutbildning. Att ha fler körkortsbehörigheter än B-behörighet är meriterande. Om man behärskar flera språk betraktas det också som en fördel.

Erfarenhet: Det är meriterande om du har erfarenhet av tidigare myndighetsutövande och vuxenpedagogik.