Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Edwin Ogbeide. Mappar i en bokhylla.

Arkivcenter

Trafikverkets arkiv för allmänna handlingar och ritningar finns samlade hos Arkivcenter i Mölndal utanför Göteborg.

Arkivcenters uppgift är att besvara frågor och att lämna ut kopior på de originalhandlingar som finns i arkivet. I vissa fall görs en sekretessbedömning innan en handling lämnas ut. Om du frågar efter en allmän handling får du i första hand en skannad kopia per e-post.

Vad finns hos Arkivcenter?

Hos Arkivcenter finns handlingar från Trafikverket, Banverket, Vägverket och Rikstrafiken. Totalt finns omkring 20.000 hyllmeter med handlingar samt två miljoner ritningar.

I samband med att Trafikverket bildades 2010 tog vi över handlingar från andra myndigheter. Det har vi även gjort när en ny verksamhet har överförts till vår organisation. Vi har tagit över arkiv från:

  • Banverket (1988–2010)
  • Vägverket (1992–2010)
  • Affärsverket Statens järnvägar (2001–2012)

Trafikverksanställda och privatpersoner kan vid behov besöka oss för att själva kopiera eller scanna material, men först måste en förfrågan göras så att vi kan leta fram de aktuella handlingarna. Kontaktuppgifter och telefontider finns under rubriken Kontakta oss.

Visste du att

Trafikverkets museer har en samlingsportal där du kan söka bilder, föremål och litteratur ur Trafikverkets museala samlingar. Här hittar du bland annat över 100 000 fotografier ur järnvägssamlingarna.
Trafikverkets museer

I Riksarkivet (RA) finns arkiven efter vägförvaltningarna från de olika länen som fanns fram tills 1991, samt Trafiksäkerhetsverkets och Statens Järnvägars arkiv.
Riksarkivet