Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cykelhjälm.

Cykelhjälm

Alla som cyklar kan råka ut för en olycka. Varje år skadas ca 2000 cyklister allvarligt i trafiken och varje år omkommer 20-30 cyklister. Därför är det viktigt att du aldrig cyklar utan hjälm.

Cyklister omkommer oftast i kollision med bilar men skadas oftast allvarligt i singelolyckor, det vill säga då man själv cyklar omkull. Orsaken kan vara ishalka, löst grus, löv, ojämn väg eller något fel på cykeln.

Det är oftast huvudet som får den värsta smällen när någon kör omkull med cykel. Då kan hjärnan få skador som finns kvar hela livet. Därför behöver både barn och vuxna ha hjälm när de cyklar.

Hjälm på barn

Alla som är upp till 15 år måste ha cykelhjälm. Du kan få böta om du skjutsar ett barn på din cykel om barnet inte har hjälm.

Om du använder hjälm är du också en bra förebild för dina och andras barn. Det är svårt att förklara för dem varför ditt huvud skulle vara mindre ömtåligt än deras.

På Transportstyrelsens webbplats finns mer information om lagen om cykelhjälm för alla cyklister under 15 år.
Lagen om cykelhjälm (Transportstyrelsens webbplats)

Så ska hjälmen sitta

Hjälmen ska sitta rakt på huvudet och den ska sitta stadigt. Den skyddar inte om den sitter bakåtlutad eller framåtlutad. Var noga när du provar en ny hjälm!

Olika sorters hjälmar

Hjälmen du har när du cyklar måste inte vara en cykelhjälm. Det går också bra att använda till exempel en inlineshjälm, en ridhjälm eller en skidhjälm.

Barn som är yngre än sju år bör ha en hjälm med grönt spänne. Det spännet går upp om barnet fastnar i något.

Se till att hjälmen är märkt med CE. Då är det en säker hjälm.