Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Småbarnshjälmar

Barn i åldrarna upp till sju år bör ha en småbarnshjälm när de blir skjutsade på cykel eller cyklar själva.

En småbarnshjälm är en cykelhjälm som också är lämplig vid lek, eftersom den har ett spänne som automatiskt löser ut om barnet fastnar med hjälmen. Småbarnshjälmar är utvecklade för att passa små barns sätt att leva. Ena stunden cyklar de, andra stunden leker de – men med hjälmen på hela tiden.

Välj en hjälm med grönt spänne

Kännetecknet för en småbarnshjälm är att spännet är grönt. Ibland är också hakbandet grönt. Det gröna spännet är konstruerat så att det löser ut vid en viss belastning, till exempel om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen.

Vanliga cykelhjälmar kan vara farliga för barn

En vanlig cykelhjälm har ett hakband som håller kvar hjälmen även om det utsätts för mycket stora krafter. Det är riskabelt för små barn eftersom de ofta lämnar cykeln och leker eller klättrar – och fortfarande har hjälmen på sig. Det har hänt att barn har fastnat med hjälmen och blivit hängande eftersom spännet på vanliga cykelhjälmar inte löser ut automatiskt.

Håll alltid uppsikt över vad dina barn gör, och välj en småbarnshjälm till de yngre barnen. Om olyckan skulle vara framme, löser spännet ut så att barnet inte fastnar.

Småbarnshjälmen uppfyller kraven i standarden för småbarnshjälmar, SS-EN 1080, och kraven i lagen om personlig skyddsutrustning för privat bruk.

När ska barnen använda småbarnshjälm?

Småbarnshjälmen är främst avsedd som cykelhjälm för barn i förskoleåldern. I praktiken kan de använda den längre. Barnen kan använda hjälmen i alla situationer när de behöver en hjälm, till exempel vid uteaktiviteter.

Kan hakbandet lösa ut för lätt om barnet cyklar omkull?

Man har testat det, och testerna visar att det inte finns någon risk att säkerhetsspärren i hakbandet ska lösas ut om barnet cyklar omkull. Kraften som uppstår i hakbandet är långt ifrån tillräcklig för det.

Byt inte ut spännet

Det går inte att byta spännet på en småbarnshjälm så att det blir en cykelhjälm.
Det är stor risk att hjälmen inte fungerar som den ska om du försöker göra om den.