Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ansökan om ersättning för id-kontroller i södra Sverige

På regeringens uppdrag hanterar Trafikverket transportföretagens ansökan om ersättning för id-kontroller. Sista ansökningsdag för period 1 och 2 var den 31 mars 2017.

Regeringen har fattat beslut om kompensation för de två första perioderna av id-kontroller som transportföretagen har genomfört vid inresa till Sverige från annat land.

Operatörer av buss, tåg eller passagerarfartyg kan ansöka om ersättning för skäliga kostnader. Kostnaderna ska kunna styrkas. Indirekta effekter som inte kan hänföras direkt till id-kontrollerna, till exempel effekterna av minskad försäljning, kommer inte att kunna kompenseras.

Om ansökan, beslut och utbetalning

Sista dag för ansökan var den 31 mars 2017. Trafikverket meddelar beslut om utbetalning så snart som möjligt, men tidigast i maj 2017, och kan behöva kontakta respektive sökande när ansökan hanteras. Utbetalning sker i samband med att beslut meddelas

Period 1 omfattar id-kontroller genomförda från den 4 januari 2016 till den 3 juli 2016 och period 2 omfattar id-kontroller från den 4 juli 2016 till den 3 november 2016. Regeringen har fattat beslut om ersättning för period 1 och 2.

Ersättningens storlek

Den totala summa som ställts till Trafikverkets förfogande för transportörernas merkostnader, period 1 och 2, är 139 miljoner kronor.