Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bergsåker triangelspår

Vi har byggt en ny järnvägsanslutning (triangelspår) som kopplar ihop Ådalsbanan med Mittbanan. Triangelspåret i Bergsåker gör det möjligt att genomföra effektiva järnvägstransporter för industrin efter kusten.

Den nya järnvägsanslutningen är en av flera viktiga satsningar i utvecklingen av ett effektivt transportnav, med kopplingar mellan väg, järnväg och sjöfart i regionen. Det nya spåret bidrar till tilllväxt i Sundsvallsregionen och gör det möjligt att flytta över gods från väg till järnväg, vilket ger stora miljövinster.

Vad är det som har gjorts och varför?
Ett förbindelsespår har byggts mellan Mittbanan och Ådalsbanan. Förbindelsespåret innebär att tågtransporter från inlandet till industrierna norr om Sundsvall och till Sundsvalls hamn kan gå direkt från Mittbanan till Ådalsbanan utan att som tidigare behöva gå in mot Sundsvall för att vända i Nacksta. Tågvändningarna har medfört att transporterna tar längre tid och att järnvägsanläggningens kapacitet belastas.