Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två killar fotograferade bakifrån står och pratar med varanadra.

Skolmaterial för högstadiet - Don't drink and drive

Materialet syftar till att ge ungdomar verktyg för att ta avstånd från att köra påverkade, åka med någon som är påverkad och hindra andra att göra det. Det är anpassat för tematisk undervisning i årskurserna sju till nio.

Du kan som pedagog använda materialet som en stomme att utveckla i sin helhet eller plocka delar av.

Materialet innehåller övningar, filmer och frågeställningar för ämnesövergripande temaarbeten som på olika sätt berör alkohol och droger i trafiken. Metoden baseras på teorier om samtal och dialog för social inlärning, färdighetsträning, normativ undervisning samt risk- och skyddsfaktorer. I och med det ligger fokus på att lära ungdomar att motstå social press, grupptryck och att lära sig att säga nej till alkohol och droger i trafiken. Undervisningen är ämnesövergripande och kopplad till skolans alkoholförebyggande arbete.

Den övergripande strukturen är utformad så att du på ett effektivt sätt ska kunna förmedla kunskapen om de risker och konsekvenser som alkohol och droger i trafiken för med sig. Det finns ett väl avvägt antal övningar som gör att du kan genomföra alla, eller vara selektiv om tid saknas.