Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Linfärjan på Kastelletleden i Vaxholm
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Miljöfärjan till Vaxholms kastell nådde rekordsiffror – siktet inställt på fortsatt trafik 2019

Den treåriga försöksperioden med linfärjan till Vaxholms kastell avslutades i september med rekordsiffror. Över 100 000 personresor har genomförts maj-september 2018. Räknat under hela försöksperioden på tre år rör det sig om närmare 300 000 personresor.

Den lilla gula linfärjan har på ett naturligt sätt blivit en del av stadsbilden i Vaxholm, som sedan tidigare trafikeras av vägfärjor och skärgårdsbåtar mellan öarna.

Linfärjan är etablerad och oron för hur trafiken skulle påverka sjöfarten i sundet har bedarrat. Fördelarna är uppenbara: tillgängligheten till Kastellet har förbättrats och antalet besökare har ökat betydligt. Aktiviteterna på resmålet har blivit fler, ny hyresgäst har tillkommit och de befintliga hyresgästernas verksamhet har kunnat utvecklas. Linfärjan har ökat tillgängligheten till Kastellet för rörelsehindrade. Rederiet har tagit stöd av stadens handikappråd för att hitta förbättringar.

Färjan har kommit väl till pass då Kastellets aktiviteter lockat ett större antal besökare. Det har fungerat bra att åka även för hästar, getter och till och med för större föremål som sedan ställts ut på fästningsmuseet.

– Frågan om förbindelse till Kastellet har diskuterats vid många tillfällen under de senaste decennierna. Nu har vi nått hela vägen fram med en ökad tillgänglighet till Kastellet och genom en klimatanpassad färja med täta turer till Kastellet, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren.

Sammanlagt ser samverksparterna mycket positivt på den genomförda projektperioden och har också en förhoppning om att färjan ska kunna fortsätta angöra Vaxön och Vaxholms kastell redan kommande säsong. Projektet har drivits av Vaxholms stad, Statens Fastighetsverk och Färjerederiet.

Presskontakt

Frågor från media hänvisas till:

Lars Lindgren, kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, 072-234 54 88

Mathias von Schlieben, fastighetschef Statens Fastighetsverk, 010-478 78 15

Erik Froste, rederichef Trafikverket Färjerederiet, 010-123 13 02