Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Premiär för årets första isväg

Isvägen på Röduppleden har nu öppnat för säsongen. Det är sällan det sker före jul, men vädret styr och den kan stängas och öppnas igen innan vintern är slut.

Isvägen på Röduppleden öppnades den 30 november och var den första isvägen för säsongen. Men redan dagen efter fick den stängas på grund av det milda vädret. En kontrollmätning med borrhål visade att det inte var säkert att hålla den öppen.

Den snö som föll under isvägens stängning packades med snöskoter och hålen frös igen så att isvägen åter kunde öppnas den 7 december, för fordon upp till två tons bruttovikt. Isvägens körbana har en bredd på 90-100 meter vid öppning. Innan säsongen är över i april kommer banan ha smalnat av till 70-80 meter, men den får inte bli smalare än 60 meter.

Så skapas isvägen

Arbetet med iordningställande av en isväg är olika beroende på det strömmande vattnet. Isen som flyter med strömmen packar ihop sig och skapar en ojämnyta. För att skapa vägen jämnas packisen av med vattenpumpar som har en kapacitet på ungefär 4000 liter per minut. Om det faller snö på tunna isar packas den ihop med snöskoter som drar en axel med sju bildäck fästa i rad. På så sätt kan kylan gå igenom den isolerande snön som ligger på isen.

Under isvägssäsongen består arbete av daglig tillsyn, kontrollmätning, snöröjning med pickup samt traktor med snöslunga. Men även vattning av större sprickor som kan uppstå vid sträng kyla på en snöfri isväg och snökäppar som flyttas in alltefter att isvägen smalnar av på grund av snövallarna som blir tunga.

Du hittar isvägar via länken nedan eller på trafikverket.se, klicka på ikonen ”vägfärja” under ”trafikinformation”. Den blå-vita ikonen visar isvägarna.