Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Isväg. Foto: Kasper Dudzik

Att färdas på isväg

Här kan du läsa om goda råd att tänka på när du reser över isväg och vilka regler som gäller.

Under vintern ersätts eller kompletteras vägfärjetrafiken med isvägar när klimatet tillåter. För att isvägen ska vara säker att köra på kontrollerar Färjerederiets medarbetare isens kvalitet regelbundet, dygnet runt. Kan vi inte säkerställa en bärighet på två ton, så öppnas inte isvägen. Du som trafikant måste också följa de säkerhetsföreskrifter som gäller på isvägar för att din resa ska bli så säker som möjligt.

Information om en specifik vägfärja är ersatt med isväg och vilken bärighet som är aktuell hittar du under Trafikinformation Vägfärja (länk nedan).

Tips för din resa över isvägarna

  • Högsta tillåtna hastighet – max 30 km/h
  • Högsta tillåtna bruttovikt på fordon/fordonståg är olika för olika isvägar. Se Trafikinformation Vägfärja (länk nedan) vad som gäller där du ska köra.
  • Minst 50 meter mellan fordonen
  • Omkörningsförbud
  • Förbjudet att stanna och parkera
  • Följ de anvisningar som ges
  • Ta hänsyn till de människor som arbetar på isvägen och deras arbetsfordon som i vissa fall kan färdas i fel körriktning vid snöröjning
  • Släng inte skräp på isen

Om du kör med högre hastighet än vad som är tillåtet kan Färjerederiet bli tvungna att stänga isvägen tillfälligt på grund av att det kan bildas sprickor i isen om du kör för fort. Samma gäller även om ett fordon/fordonståg med högre bruttovikt än vad som tillåts passerat över isvägen.

Så vet du om en specifik isväg är öppen

Trafikinformation på webben

Gå in på trafikinformationen för vägfärja för att se om färjan är ersatt med isväg (se länk nedan). Zooma in i kartan till färjeleden/isvägen som du är intresserad av. Isvägär är markerade med blå symbol, färjeleder som är öppna har gul symbol och de som är stängda har röd. Klicka på symbolen för mer information om isvägen är öppen eller om färjan går. Det står även hur tung trafik isvägen klarar. Observera att kartan bara visar isvägar som hör till det statliga vägnätet och som ersätter en vägfärja (isvägen Sunne–Vällviken finns alltså inte i kartan).

Trafikinformation via sms

Vi erbjuder trafikinfo via sms på alla våra isvägar. Sms-tjänsten ger trafikanter information om aktuella trafikstörningar snabbt och smidigt. Allt du behöver göra är att registrera ditt mobilnummer på webbsidan för den isväg som du vill ha uppdateringar om. Vill du avregistrera din prenumeration för du det på samma ställe. Tjänsten är kostnadsfri.

Fakta om isvägar

Trafikverket Färjerederiet ansvarar för upp till sju isvägar. Isvägarna förvaltas på olika sätt, beroende på väglängd och isens kvalitet. På vissa isvägar vattnar vi ner snön och på en del packas den ihop med snöskotrar för att kylan ska tränga igenom den snö som ofta lägger sig på tidig is.

Sprickor i isen kan antingen bero på trafiken eller stora temperaturväxlingar. Vid snöfall röjs isvägen med lätta traktorer med snöslunga eller pickups med plogar för att snön inte ska fungera som isoleringsmaterial och hindra tillfrysning.

Om vi inte kan säkerställa en bärighet på två ton så öppnas inte isvägen. När isen uppnått rätt antal centimeter som krävs, kontrollmäts den med cirka 25 meters intervaller. Isens kvalitet från borrhålen analyseras noggrant.