Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägfärja

Tips till dig som ska åka vägfärja

Här får du som ska åka vägfärja några goda råd och tips för att resan ska gå så smidigt som möjligt.

Under sommarhalvåret är trycket på vägfärjorna stort. Köer och väntetider kan förekomma. Planera ditt resande och åk i god tid för att undvika långa köer. Ett tips är att åka på förmiddagarna eller att samåka, parkera bilen på fastlandet och åka som fotgängare med färjan.

Tips för din färjeresa

För att göra din resa så smidig som möjligt har vi sammanställt några råd som du kan ha nytta av när du reser med färja.

Var beredd
Var beredd att köra ombord på färjan så snart den har lagt till. Fordon släpps ombord i turordning, följ personalens anvisningar. Bussar har företräde.

Trafikljuset visar vägen
Följ trafikljussignalerna som visar vilken fil du ska stå i ombord. Signalerna styrs av personalen.

Var uppmärksam
Var uppmärksam på vad som händer, tala inte i mobiltelefon vid ombordkörning.

Tyngre fordon i mitten
Tyngre fordon placeras i mittfilerna. De sista personbilarna i ytterfilerna lastas sist för att inte blockera för ombordkörning av större fordon.

Stå nära
Kör ända fram till grindarna eller nära framförvarande fordon. Då ryms fler bilar på däcket. Undantag: Handikappfordon, som lämnar en lucka till framförvarande fordon.

Stäng motorn och släck lyset
När du parkerat ombord, stäng av motorn och dra åt handbromsen. Släck alla ljus på bilen, speciellt kvällstid. Billjusen bländar färjans kapten och även andra fartyg i närheten.

Mc-förare
Se till att din motorcykel är parkerad så att den inte riskerar att falla omkull, om färjan kränger.

Fotgängare
Gå ombord på den markerade gångvägen på färjans ena sida. Alla våra större färjor har ett passagerarutrymme vid sidan om bildäck, som skyddar dig från väder och vind. När färjan lägger till, lämnar du genom att hålla dig till den markerade gångvägen som leder mot land. Tänk på att inte gå ut i bilarnas filer vid lastning och lossning.

Trevlig resa!


In English

Tips when taking the roadferry

Trafikinformation och tidtabeller

På sidan Trafikinformation och tidtabeller för dig som reser med vägfärjan finns information och länkar till vår trafikinformation och våra tidtabeller.

Trafikinformation och tidtabeller för dig som reser med vägfärjan