Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya stora vägfärjan får namnet Neptunus

Vägfärjan Saturnus kommer att få ett systerfartyg på Gullmarsleden under sensommaren 2017.

Trafikverket Färjerederiet bygger ett systerfartyg till Saturnus, Sveriges största vägfärja, som i dag trafikerar Gullmarsleden mellan Lysekil och Uddevalla. Sensommaren 2017 sätts det nya fartyget i trafik på samma led och bidrar därmed till att öka möjligheterna för effektiva gods- och persontransporter i Västsverige.

Gullmarsleden är en av de tyngst trafikerade färjelederna, med drygt 100 000 transporterade fordon per månad. En betydande andel utgörs av tunga lastbilstransporter till och från Lysekil. Leden är nästan två kilometer lång.

Den nya färjan byggs i Lettland och Estland och ska få namnet m/s Neptunus.

Fakta om m/s Neptunus:

  • 100 meter lång
  • max 600 ton last
  • plats för 80 bilar och 297 passagerare
  • maxfart 11 knop

De frigående fartyg som rederiet investerat i under senare år, har fått namn med astronomi som tema. Det finns en stark koppling mellan sjöfart och astronomi, både med tanke på forna tiders skickliga navigatörer och till dagens satellitbaserade navigering. Neptunus är namnet på en av vårt solsystems största planeter, men även den starke havsgudens namn, i den antika mytologin.