Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: Kasper Dudzik
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Befälhavare till sjöss lär skonsam körning

Skonsam körning till sjöss – ecoshipping – kan sänka bränsleåtgången för färjor med 25 procent. En ny video visar utbildningen vid Färjerederiets utbildningscentrum för ecoshipping i Vaxholm.

Sedan 2015 bedriver Trafikverket Färjerederiet utbildning i Ecoshipping, en metod som hjälper befälhavare till sjöss att spara på bränsle och utsläpp genom miljöanpassad manövrering av fartyg. Utbildningen bedrivs i simulatorer och man tar även emot personal från andra rederier.

En ny video ger inblick i utbildningen, och kunder och kursdeltagare kommer till tals.

– Utbildningen går ut på att vi ska lära oss köra försiktigt och varsamt, och på det viset snålt, men ändå behålla turlistor och tidtabeller, säger Trafikverkets rederichef Anders Werner.

Simulator utgör kärnan i utbildningen

Förutom befälhavare från Färjerederiet utbildas även personal från andra rederier i ecoshipping vid anläggningen på Kastellet i Vaxholm.

– Vi har kunnat konstatera att vår bränsleförbrukning har gått markant ner med hjälp av teori och övningar i simulator, säger Jutta Valkeinen, kommunikationschef på Finferries.

Simulatorn är kärnan i utbildningen. Där kan fartyg manövreras i realistiska förhållanden, både när det gäller bryggans design, fartygstyper och sjöfartsmiljöer. Se i videon hur det från bryggan kan upplevas att styra en färja både säkert och snålt, när ovädret piskar mot rutorna.

Filmen riktar sig i första hand till folk i sjöfartsbranschen och beställare av sjötrafik, men den kan också vara av intresse för dig som är nyfiken på vad ecoshipping är.