Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ängöleden blir avgas- och bullerfri. Foto: Truls Persson

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Eldriven färja till Ängöleden i Bohuslän

Ännu en av Trafikverkets färjeleder går över till eldrift. Det är bohusländska Ängöleden på västkusten som därmed blir fri från både avgaser och buller.

– Det är riktigt kul att få vara med från början vid omläggning från dieseldrift till el. Vi som jobbar kan se omedelbara och positiva effekter. Mindre buller, inga avgaser in i hytten och ett jämnare inomhusklimat. Det ska också bli intressant att se vilka ekonomiska effekter eldriften ger på sikt, säger Pernilla Tollesson, befälhavare på Ängöleden.

Trafikverket Färjerederiet arbetar successivt med att lägga om driften på sina kabeldrivna linfärjor – från diesel till eldrift. Första leden ut var Hamburgsundsleden i Tanums kommun 2012, och därefter har ytterligare fem leder ställt om.

Övergången till eldrift innebär att utsläppen av både koldioxid och avgaser i princip försvinner. Eldriften är nästintill ljudlös, vilket gynnar de känsliga kustnära ekosystemen och leder till en bättre arbetsmiljö för färjans skeppare. Dessutom minskar behovet av underhåll.

Bra alternativ till diesel

Driftsystemet med el genom linfärjans kabel är utvecklad av Trafikverkets färjerederi och har införts på sex vägfärjor med gott resultat. Det är ett säkert och robust alternativ till dieseldrift. Det är främst genom alternativ till fossila bränslen som färjetrafiken kan bidra till långsiktig hållbarhet. När det gäller linfärjor är eldrift det bästa alternativet.

Om Ängöleden

  • Ängöleden går mellan Fruvik och Ängön i Bohusläns skärgård.
  • Överfarten är 140 meter och tar tre minuter.
  • Leden nyttjas av mer än 100 000 resande per år.