Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Färjan Freja förstärker i Fårösund

I sex veckor, från måndag den 3 juli och sex veckor framåt, ska vägfärjan Freja gå som extrafärja på Fårösundsleden. Till vardags tjänstgör Freja på Ekeröleden i Mälaren utanför Stockholm.

Frejas färd går via Södertälje, Skanssundet och förbi Landsort och sedan ut över öppet vatten mot Fårösund.
– För att få transportera en vägfärja över öppet hav på ett säkert sätt krävs bra väderförhållanden, inte för hård vind eller för höga vågor, säger Margus Pöldma, trafikchef på Färjerederiet.

Under senare år har trafiken med vägfärja över Fårösund ökat. Sommaren 2016 var köerna längre än vanligt och trafikläget besvärligt. Det är för att minska på trycket sommaren 2017 som Freja får förstärka på Fårösundsleden. En extra färja bidrar till att snabbt förbättra situationen för alla som vill resa mellan Gotland och Fårö under sommaren.

– Detta betyder bland annat fler avgångar i tidtabellen. Under de mest hektiska tiderna på förmiddagen och eftermiddagen får de tre färjorna köras i skytteltrafik säger Erik Olsson, distriktchef i Färjerederiet.

Fårösundsleden går mellan Fårösund på norra Gotland och Broa på Fårö. Färjeledens längd är 1300 meter och överfartstiden är sex minuter.