Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Neptunus redo för tjänst på Gullmarsleden

Nybyggda vägfärjan Neptunus och systerfartyget Saturnus är Sveriges största vägfärjor, med plats för 80 bilar och 297 passagerare. Neptunus kommer att sättas i trafik på Gullmarsleden mellan Lysekil och Uddevalla inom kort.

Neptunus levererades till Färjerederiet i augusti 2017. Färjan är 100 meter lång, 18 meter bred och håller en maxfart på 11 knop. Skrovet är utformat för en låg energiförbrukning. Neptunus ersätter systerfartyget Saturnus som istället ska förstärka kapaciteten på Svanesundsleden som går mellan Svanesund på Orust och Kolhättan, strax norr om Stenungsund.

Läs mer om Neptunus i tidigare nyhet

Trafikverket Färjerederiet är Sveriges största rederi. Årligen görs 22 miljoner personresor och 13 miljoner fordonstransporter inklusive godstransporter. Gullmarsleden genomför 1,4 miljoner fordonstransporter årligen. Färjorna har en stor betydelse för näringslivets transporter i Västra Götaland.