Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägfärja på Fårösundsleden.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sommarfärjan minskade köerna

Färjetrafiken från Fårösund på Gotland till Fårö har i sommar fungerat bättre än på många år. Det är vägfärjan Frejas förtjänst. Under sex sommarveckor har hon förstärkt färjeleden och med tre vägfärjor i trafik har köerna hållits nere.

Fårösundsleden är populär på sommaren. Förra årets toppnotering på antal trafikerande fordon har överträffats av årets siffror. Enligt Färjerederiets statistik har 111 105 fordon transporterats på Fårösundsleden i juli 2017. Det är 5 795 fler fordon än samma månad förra året. Trots det stora trycket så har köerna minskat rejält och väntetiden för överresa varit kort.

– Vi har kört tre färjor i skytteltrafik när trycket på överfart varit som störst, och det har fungerat bra, säger distriktchef Erik Olsson, Trafikverket Färjerederiet.

Nu är det dags för Freja att återvända till fastlandet. Avresan planeras till fredag den 10 augusti.

– Antalet resande på Fårösundsleden minskar nu och vi får anpassa antalet färjor efter det. Kösituationen kan påverkas och ett bra tips för våra resande är att vara ute i god tid, säger Erik Olsson.

Fårösundsleden går mellan Fårösund på norra Gotland och Broa på Fårö. Färjeledens längd är 1 300 meter och överfartstiden är sex minuter. Trafikverket Färjerederiet arbetar fortsatt med att se över vilka åtgärder som kan vidtas för att möta kommande års efterfrågan.