Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Blidöleden kan få linfärja i framtiden. Foto: Kasper Dudzik
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Lindrift på Blidöleden i tidigt planeringsskede

En utveckling av färjetrafiken på Blidöleden har diskuterats i årtionden. Under 2018 har ett planeringsarbete påbörjats för att undersöka möjligheten att införa miljövänlig lindrift.

Under hösten 2018 förbereds ett beslut i Trafikverket för att påbörja planeringsprocessen för de nya färjelägena, enligt Plan- och bygglagen. Därefter fordras ytterligare utredningar och tillståndsansökningar. Lagen ställer även krav på information och samråd. Ansvaret för ärendet kring färjelägena ägs av Trafikverkets planeringsregion.

Även Trafikverkets färjerederi är involverade i processen och en projektgrupp har bildats med teknisk expertis och personalrepresentanter. Rederiet kommer att ansvara för projektering av färjelägena och investeringar på fartygssidan.

Fördelarna med lindrift är många. Den möjliggör en klimatneutral och säker framdrift som innebär att statens klimat- och miljömål kan uppfyllas. Det finns även risker, beträffande korsande trafik och ishinder. Dessa bedöms dock inte tillräckligt starka för att stoppa projektet.

Färjerederiet kommer att informera om projektets utveckling på Blidöledens webbplats.