Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägfärjan Karin minskar negativ miljöpåverkan. Foto: Mikael Ingemansson

Skanssundets vägfärja minskar utsläpp med 90 procent

Vägfärjan Karin som trafikerar Skanssundsleden har uppgraderats för att öka driftsäkerheten och minska negativ miljöpåverkan. Hennes tidigare fyra motorer har bytts ut mot två nya, som är betydligt miljövänligare.

De två nya motorerna är försedda med så kallade SCR-katalysatorer (Selective Catalytic Reduction).Effekten  är en kraftig minskning av utsläpp av koloxid, kväveoxid och partiklar, även när hon körs med ordinarie drivmedel, diesel.

Den beräknade minskningen är 50-75 procent när det gäller utsläpp av partiklar och 75-90 procent för koloxid och kväveoxid

-Färjerederiet vidtar många åtgärder för att på sikt uppnå en fossilfri färjedrift. Vi prövar olika fossilfria drivmedel, vi inför framdrift med elektricitet och vi utbildar vår sjögående personal i att skonsam manövrering, så kallad ecoshipping. Uppgraderingen av Karins motorer och katalysatorer är ett steg i rätt riktning mot en hållbar sjöfart, säger teknik- och miljöchef Fredrik Almlöv.

Vägfärjan Karin är byggd 1979. Kapaciteten är 148 passagerare och 22 personbilar. Hon trafikerar Skanssundsleden mellan Hörningsnäs och Mörkö, på Södertörn, strax söder om Södertälje. Färjeledens längd är 330 meter och överfarten är tre minuter. 2017 transporterades 103 000 fordon över leden med vägfärjan Karin. Av resenärerna är 89 procent nöjda med tjänsten, enligt Nöjd-kund-index 2017.