Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Hur ska framtidens styrhytter se ut?De nya klimatanpassade fartygen kräver nytänk.

Nya bryggor till framtidens klimatsmarta fartyg

Eftersom fartygsbryggan är sjöbefälens arbetsplats, är det helt naturligt att ta deras hjälp när det är dags att utforma framtidens bryggor.

Håkan Gustafsson, befälhavare Vaxholmsleden,Magnus Ihrfors, distriktschef Södra Roslagen och Santeri Vanhakartano, industridesigner ABB i workshop kring framtidens bryggor.Foto: Lena Nordlund

– Inom kort kommer Färjerederiet bygga fyra nya fartyg och då gäller det att hitta en brygglayout som fungerar på sikt, säger rederichefen Erik Froste.

– Klimat, miljö, teknik och arbetsmiljö, allt måste fungera med de nya smarta fartygen.

Med anledning av det samlades 15 deltagare från färjeleder både i öst och väst, i Vaxholm under en dag i juni. På plats fanns även representanter från ABB Marine.

Jonatan Svensson, matros Gullmarsleden i djup koncentration medan Stefan Sörensson , befälhavare Hönöleden ser på.Foto: Lena Nordlund

Deltagarna delades upp i tre grupper för att workshoppa kring olika brygglösningar.Tre olika bryggtyper, så kallade mock-ups, byggdes upp i papp och MDF.

Magnus Ihrfors visar vad han menar med hela handen. Robert Eriksson, distriktchef Uppland, Håkan Gustafsson och Santeri Vanhakartano lyssnar engagerat.Foto: Lena Nordlund

Det var många olika frågor att ta ställning till, och med ambitionen att allt är möjligt redovisade respektive grupp sina idéer för de andra, för att sedan gå tillbaks och fortsätta modifiera sina lösningar.

Stefan Sörensson i en av de tre styrhytts-mockuperna med Jonatan Svensson i bakgruden.Foto: Lena Nordlund

De färdiga resultaten redovisades slutligen för bland andra rederichefen Erik Froste.

Det var full fart och stort engagemang i de olika grupperna och många bra idéer ventilerades. Om tre år skall de nya fartygen vara klara och det skall bli spännande att se vad arbetet leder fram till.