Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Invigning av testladdstation på Ljusterö

14 februari invigdes testladdstationen på Ljusterö.

Smidig laddning av vägfärjor testas på Ljusteröleden

Från och med februari 2020 testar Trafikverkets färjerederi möjligheten att ladda vägfärjor på ett snabbt och enkelt sätt. Det är ett fullskaleprov som genomförs på Ljusteröleden i Österåkers kommun strax norr om Stockholm.

Resultatet är ett viktigt steg steg på vägen mot ett klimatneutralt trafiksystem år 2045.

Det är själva funktionen och tillförlitligheten i den automatiska laddstationen som testas. Stationen har en hydraulisk arm med stiftkontakter som automatiskt skjuts ut och ansluter till färjans kontakt, när färjan lagt till. Testet pågår dygnet runt och i minst sex månader. Funktionen övervakas av en dator som registrerar antalet lyckade anslutningar.

Det är inte elkraftöverföringen som testas utan den mekaniska anslutningsförmågan. Det fordras ombyggnationer och förändringar i färjans framdriftssystem för att man ska kunna övergå till eldrift.

Med det underlag som provperioden ger, får rederiet fakta för att fatta beslut om det smidigaste sättet att ladda vägfärjor som drivs med batterier. Det är därmed ett viktigt steg mot målet att skapa en klimatneutral färjetrafik. Ljusteröleden är en av de färjeleder som avses drivas elektriskt, med laddningsbara batterier, på några års sikt.

Försöket med smidig laddning på Ljusteröleden kommer inte att vara trafikpåverkande.

Ljusteröleden går mellan Östanå färjeläge och Ljusterö i Österåkers kommun. Över leden transporteras årligen mer än en miljon fordon.