Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tecknad illustration av isväg

Ska du färdas på isväg?

Här finns tips och råd som gör din resa över isvägarna så smidig och säker som möjligt. Här hittar du råd om hur du kör på isvägen och vilka regler som gäller.

Under vintern ersätts eller kompletteras trafiken med isvägar när klimatet tillåter. För att isvägen ska vara säker att köra på kontrollerar Färjerederiets medarbetare isens kvalitet regelbundet dygnet runt. Om vi inte kan säkerställa en bärighet på två ton så öppnas inte isvägen.  Men du som trafikant måste också följa de säkerhetsföreskrifter som gäller på isvägar för att din resa ska bli så säker som möjligt.

Tips för din resa över isvägarna

För att göra din resa så smidig och säker som möjligt har vi sammanställt några råd som du har nytta av när du reser över isvägen.

  • Högsta tillåtna hastighet - max 30 km/h
  • Högsta tillåtna bruttovikt på fordon/fordonståg är olika för olika isvägar. Kolla i trafikinformationen vad som gäller där du ska köra.  
  • Minst 50 m mellan fordonen
  • Omkörningsförbud
  • Förbjudet att stanna och parkera
  • Följ de anvisningar som ges
  • Släng inte skräp på isen

Om du kör med högre hastighet än vad som är tillåtet kan Färjerederiet bli tvungna att stänga isvägen tillfälligt, detta på grund av att det kan bildas sprickor i isen om du kör för fort. Samma gäller även om ett fordon/fordonståg med högre bruttovikt än vad som tillåts passerat över isvägen.

Ta hänsyn till de människor som arbetar på isvägen och deras arbetsfordon som i vissa fall kan färdas i fel körriktning vid snöröjning.

Trafikinfo via sms

Vi erbjuder trafikinfo via sms på alla våra isvägar. Sms-tjänsten ger trafikanter information om aktuella trafikstörningar snabbt och smidigt. Allt du behöver göra är att registrera ditt mobilnummer på webbsidan för den isväg som du vill ha uppdateringar om. Vill du avregistrera din prenumeration för du det på samma ställe. Tjänsten är kostnadsfri.

Information om var isvägar finns och vilken bärighet som är aktuell finner du även i Trafikverkets trafikinformationssystem Läget i trafiken.

 Isväg på Bohedenleden

Fakta om isvägar

Rederiet ansvarar för upp till sju isvägar. De förvaltas på olika sätt, beroende på väglängd och isens kvalitet. På vissa isvägar vattnar vi ner snön och på en del packas den ihop med snöskotrar för att kylan ska tränga igenom den snö som ofta lägger sig på tidig is.

Sprickor i isen kan antingen bero på trafiken eller stora temperaturväxlingar. Vid snöfall röjs isvägen med lätta traktorer med snöslunga eller pickups med plogar. Detta för att snön inte ska fungera som isoleringsmaterial och hindra tillfrysning.

Om vi inte kan säkerställa en bärighet på två ton så öppnas inte isvägen. När isen uppnått rätt antal centimeter som krävs, kontrollmäts den med cirka 25 meters intervaller. Isens kvalitet från borrhålen analyseras noggrant.

Isen kontrolleras regelbundet