Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

FIFA – Förbättrad information för arbete på väg

FIFA är ett system som används av väghållare och ledningsägare för att ansöka om tillstånd för ett arbete på vägen eller i vägområdet. I FIFA skapar du en trafikanordningsplan som innehåller fakta om vägarbetet och exempel på hur utmärkningen ska utföras.

Förändringar i FIFA efter sommaren 2017

Nu uppdaterar vi FIFA. Det innebär ett antal förändringar som ska leda till säkrare arbetsplatser och förbättrad information om vägarbeten. Förändringarna gäller bland annat noggrannare tidpunkter för arbeten samt omledningsvägar. Instruktioner finns här:
Förändringar i FIFA (pptx-fil, 1,4 MB)

Tre veckor innan ett vägarbete startar ska du ansöka om att få tillåtelse av Trafikverket att utföra arbetet.

Innan ledningsägare kan göra sin ansöka om TA-plan i FIFA ska ledningsillstånd finnas.


Så här anmäler du vägarbetet

Du är skyldig att rapportera innan du startar vägarbetet, när du tar en paus och inför avbrott för helg eller natt. På samma sätt är du skyldig att rapportera när du återupptar arbetet, detta gör du oavsett typ av vägarbete, se länkar under rubriken Arbetsinstruktioner och beslut till höger.

  • Påverkansgrader:
  • Icke platsspecifika (Generella) TA-Planer, anmäler du genom att ringa till trafikledningscentralen, se fliken Kontaktuppgifter uppe till höger på denna sida.
  • Platsspecifika (Objektspecifika) TA-Planer anmäler du via FIFA där du kan anmäla aktivitet på vägen via Smartphone, dator eller läsplatta. Se FIFA Handbok 2013:3 sidan 4.