Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Godkända lärare för trafiksäkerhetsfunktioner inom järnväg

Trafikverket har under året som gått uppmärksammats på att alla utbildningsföretag inte tar lika seriöst på sitt ansvar och har påbörjat arbetet med att se över utbildningskrav både för elever, men också för lärare.

Vi har påbörjat ett arbetet med kompetenskrav specifikationer(KKS) och målprogram samt att se över vilka tillträdes- och trafiksäkerhetsfunktioner vi ska ha på järnvägen i framtiden. Dessa funktioner finns beskrivna i TDOK 2014:0230 version 6.0.

Vi på Trafikverket har ett ansvar att ge lärarna de verktyg som de behöver för att utbilda dagens och framtidens "rallare".

Att ha en behörighet att vara lärare förutsätter att hen har klarat provet/proven med godkänt resultat för respektive funktion och inom respektive trafikeringssystem, samt att hen sedan tidigare genomgått Järnvägsskolans, Banskolans eller Trafikverksskolans lärarutbildning, eller motsvarande pedagogiskt utbildning.

Att vara lärare i trafiksäkerhet är både en ära och ett ansvar! Ett ansvar för att ge deltagarna vid kommande grund- och repetitionsutbildningar så bra verktyg som möjligt för att vistas på och i närheten av vår järnvägsanläggning.

Med behörighet att vara lärare menas att hen ska ha grundutbildning, repetitionsutbildning och regelbundet utövande i respektive funktion som hen ska vara lärare för. Lärarbehörigheten gäller till 2018-12-31,under förutsättning att hen behåller sin behörighet enligt TDOK 2014:0230.

Den godkända läraren får även ett tillstånd att visas inom spårområde i samband med utbildning. Det innebär att lärare och elever vid genomförande av utbildningar och praktiska avsnitt/tillämpningsövningar får vistas inom Trafikverkets spårområde. Trafikverket har för avsikt att följa upp utbildningsföretag genom att besöka utbildningsanordnare under 2018.

Följande utbildningsföretag med uppräknade lärare har fått godkänt från Trafikverket att bedriva grund- och repetitionsutbildningar i trafiksäkerhet på järnväg. Det är viktigt att du kontrollerar att din lärare är behörig, då din utbildning annars kan vara ogiltig för arbete på Trafikverkets infrastruktur.