Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vilka alkolås finns?

Det finns flera typer av alkolås på marknaden. Välj ett som passar verksamhetens behov, men tänk på att det bör uppfylla standardens krav.

Det finns flera typer av alkolås att köpa för eftermontering i befintliga fordon eller vid nybilsinköp, när alkolåsen ska användas förebyggande eller som en kvalitetssäkring för trafiksäkerhet. Alkolåsmarknaden är uppdelad i två delar: dels alkolås med trådlösa handenheter som kan tas inomhus när fordonet inte används, dels alkolås med handenheter som är monterade via kablar i fordonet och som inte kan tas med.

Det är viktigt att i förväg tänka över om man har några speciella behov eller krav på alkolåset, till exempel att man vill kunna ta med handenheten när bilen är låst (blir då en extra stöldspärr), att man behöver koppla på uppvärmning av alkolåset via fjärrkontrolldosan till bilen eller att man vill arbeta med så kallat återblås för förare under färd.

Alla händelser sparas i alkolåset och kan följas upp i efterhand. Alternativt kan alkolåset också användas enbart som en startspärr utan att dessa loggar följs upp rutinmässigt.

Förutom de speciella behov eller användarkrav som finns utifrån den egna verksamheten eller tjänsten som upphandlas, rekommenderar vi att alkolåset tekniskt bör uppfylla standarden SS EN 50436-2 eller SS EN 50436-1. Båda utgåvorna har uppdaterats, vilket innebär att succesivt behöver alkolåsen möta de reviderade utgåvorna SS-EN 50436-1:2014 och SS_EN 50436-2:2014.

Intyg om uppfyllnad och godkännande ska vara utfärdade av laboratorium som själva uppfyller ISO/IEC 17025.