Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Standardiseringsarbete för alkolås

Alkolås ska ha testats enligt standarder.

Sedan tidigt 2000-tal har arbete pågått inom ramen för CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) med att ta fram standards för alkolås. I arbetet deltar Tyskland, Frankrike, Finland, Holland, Spanien, Belgien, Norge och Sverige. Arbetet följs dessutom av länder som USA, Canada, Sydafrika och UK. Totalt finns ett 30-tal medlemsländer inom CENELEC.

Alkolåsproducenter har sedan de första standarderna blev gällande genomfört testprocesser för sina produkter i speciella testlaboratorium. De laboratorium som genomför testerna ska uppfylla standarden ISO/IEC 17025.

Det är viktigt att alkolåsen håller den kvalitet som utlovas. Under vissa omständigheter kan en testprocedur ta cirka 12 månader. Producenten och leverantören får efter en slutförd testning ett verifierande intyg om produkten uppfyller standardens krav.

Det finns två standarder för alkolås:

  • SS-EN 50436-1. (2005) Alkolås – Fordringar och provning – Del 1, Alkolås för körkort med villkor. Reviderats till SS-EN 50436-1:2014.
  • SS-EN 50436-2. (2007) Alkolås – Fordringar och provning – Del 2, Instrument som mäter alkohol i utandningsprov med munstycke och används förebyggande i kvalitetssäkringssyfte. Reviderats till SS-EN 50436-2:2014.

Den reviderade standarden gäller vid alla nya produkttester.

Vid en upphandling som inkluderar krav på alkolås är det enklast att enbart hänvisa till den beslutade standarden genom att ange SS-EN-nummer och namn.

Ytterligare standarder för datasäkerhet, erfarenheter och installation har tagits fram:

  • SS-EN 50436-3, Guidance for authorities, decision makers, purchasers and users
  • SS-EN 50436-6, Data security
  • SS-EN 50436-7, Installation document.

Standarderna går att köpa genom SEK Svensk Elstandard.