Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikverkets arkitekturpris

Trafikverkets arkitekturpris syftar till att prisa och lyfta fram goda exempel som ska fungera som förebilder när det gäller infrastruktur och arkitektur inom transportsystemet.

Priset delades ut första gången 2011, nomineringar och utdelning sker vartannat år. Den anläggning som uppmärksammas ska ha sådana kvaliteter att den bidrar till att utveckla samhället och har potential att bli en förebild.

Syftet med priset är att lyfta fram exempel på en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning. Det ligger i Trafikverkets roll som samhällsutvecklare att inspirera och visa vad god arkitektur är. Våra anläggningar och miljöer används och upplevs av många människor varje dag, därför är det viktigt att de utformas med omsorg.

Enligt urvalskriterierna ska priset gå till en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning som motsvarar höga krav på god arkitektur, långsiktig hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden.

Nominering till arkitekturpriset 2019

Nu har du möjlighet att föreslå nomineringar till årets upplaga av Trafikverkets arkitekturpris. Nomineringsprocessen pågår fram till 1 juli och länk till nomineringssidan finns längre ner på sidan.

Nomineringen till Trafikverkets arkitekturpris är öppen för alla infrastrukturprojekt, oavsett byggherre. Anläggningen ska däremot vara invigd eller öppnad för trafik under de senaste fem åren, 2014–2018.

I samverkan med Sveriges Arkitekter

Trafikverkets arkitekturpris infördes år 2011 och delas ut vartannat år. Sedan 2015 samarbetar Trafikverket med Sveriges Arkitekter.

Processen för att nominera de olika bidragen samt utse en vinnare är gedigen och följer Sveriges Arkitekters rutiner för urval. Tävlingen omfattar anläggningar för såväl person- som godstransporter. Tänkbara projekt för nominering är nybyggnation eller ombyggnation av befintlig anläggning som kompletterats eller förbättrats – med oförändrad eller förändrad funktion. Minst ett av de nominerade förslagen ska vara initierat eller utfört av personer, förvaltningar eller företag som inte är direkt knutna till Trafikverkets organisation.

Priset delas ut på Arkitekturgalan i Stockholm i mars.

Jury 2019

Trafikverkets chefsarkitekt, Johan Folkesson, är juryordförande. Juryn kommer i sin helhet att presenteras under juni månad.

Nominera projekt till Trafikverkets arkitekturpris 2019