Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Umeå östra resecentrum

Trafikverkets arkitekturpris 2013

Trafikverkets arkitekturpris 2013 tilldelas Umeå östra resecentrum. Bland fem finalister utnämndes Umeå östra resecentrum till vinnare av årets arkitekturpris.

 Priset delas ut vartannat år för att lyfta fram exempel på hur en modern och bra infrastruktur ser ut och fungerar.
- Umeå östra resecentrum binder vackert samman två stadsdelar och är ett generöst utformat offentligt rum som välkomnar människor. Det är ett resecentrum som tål slitage, fungerar bra och bjuder på en miljö som är både trivsam och trygg, säger Johnny Hedman, chefsarkitekt på Trafikverket.

Motivering

Arkitekturpriset tilldelas Umeå östra resecentrum som vackert binder samman två stadsdelar. Stråken mellan anläggningens målpunkter utmärks av en logik, bredd och variation som underlättar orienteringen. Byggnaden har en stark och uttrycksfull arkitektur med genomarbetade detaljer och rum som genom höjd och ljus närmast är sakrala samtidigt som de utstrålar värme och intimitet. Umeå östra resecentrum är ett generöst utformat offentligt rum som välkomnar människor.

 

Umeå östra resecentrum
Foto: Andreas Nilsson

 

Umeå östra resecenter

 Foto: Andreas Nilsson

 

Flygbild över Umeå  östra resecenter
Foto: Lars Lindh/Umeå Kommun