Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cirkulationsplats.

Cirkulationsplatserna vid Täby centrum utanför Stockholm vinner Trafikverkets arkitekturpris 2015. Foto: Kasper Dudzik

Trafikverkets arkitekturpris tilldelas cirkulationsplatserna vid Täby centrum

Bland tre finalister har cirkulationsplatserna vid Täby centrum utsetts till vinnare av Trafikverkets arkitekturpris 2015. Priset delas ut vartannat år för att lyfta fram exempel på hur välfungerande, vacker och hållbar infrastruktur kan utformas.

I hård konkurrens med andra väl genomförda projekt tilldelas cirkulationsplatserna vid Täby centrum Trafikverkets arkitekturpris 2015. Priset överlämnades på Arkitekturgalan den 19 november i Stockholm av juryns representanter Benny Birgersson, erfaren vägutformare och Johnny Hedman, chefsarkitekt på Trafikverket. Arkitekterna Erik Andrén, Henrik Rundquist och Erik Griffiths vid &Rundquist arkitektkontor tog emot priset.

– Vinnarprojektet bjuder på en rejäl portion modigt nytänkande, både från beställaren Täby kommun och arkitekterna. Det är många som ger sig på cirkulationsplatser och rondellytor för att skapa märkliga utropstecken. I Täby har ansatsen varit annorlunda och resultatet är imponerande, säger Johnny Hedman.

Cirkulationsplats.

Motivering

Ett projekt i en del av ett större sammanhang, en ny lösning och ett artistiskt tillägg till en 1960-talsmiljö som får en utformning anpassad till dagens krav. De undre cirkulationsplatserna är formsäkra, genomarbetade med vacker ljusföring och bildar skulpturala trafikrum. De övre blir välgestaltade delar av en större helhet.