Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild: Göteborgs omland Mjörn. Illustration: Emily Wade.

Projektet

Projektet Landskap i långsiktig planering kom till i samband med att Trafikverket skulle göra en miljöbedömning av planen för transportsystemet 2010–2021. En plan som innehåller satsningar för över 400 miljarder kronor.

–  Med de arbetsmetoder vi hade gick det faktiskt inte att säga någonting om vad planen skulle få för effekt på övergripande nivå, säger Malin Andersson som är en av initiativtagarna till projektet.

–  Och hur skulle man kunna bedöma om planen främjar hållbar utveckling, när vi inte har definierat vad som är hållbart för det här landskapet?

Uppdrag från regeringen

Den nationella transportplanen blev starkt kritiserad. Trafikverket fick sedan i uppdrag av regeringen att vidareutveckla metoder för miljöbedömning av planer och program. Projektet blev en del i det uppdraget.

–  Vi tänkte att man borde kunna utveckla en metodik för att förbättra landskapet, både när man sköter den infrastruktur vi redan har och när man planerar för nya satsningar. Vi kan inte förstöra livsmiljön för framtida generationer av människor och djur på det sätt vi gör nu, i ett rasande tempo dessutom. Vi måste göra något åt det, säger Malin Andersson.