Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

IFÖ

Ifös Mörrumsfabrik tillverkar duschar med varumärket IDO. Dessa säljs av systerbolaget Porsgrund AS i Norge dit produkterna transporteras i ett smidigt kombiupplägg.

Säg Mörrum till en sportfiskare och hon får något lyriskt i blicken. Det forsande vattnet i Mörrumsån är världsberömt för sina grova laxar. För de 200 anställda vid Ifö Sanitär i Mörrum har vattnet en annan men lika viktig betydelse: alla företagets produkter är tätt förbundna med vatten. Det är en insikt som drivit på företagets miljöarbete, inte minst på transportområdet.

Lars Svensson, företagets logistik-, kvalitets- och miljöchef, berättar:

- Bring hämtar i Mörrum och kör till kombiterminalen i Älmhult. Samma kväll lyfts trailern ombord på IKEAS Oslotåg som kör på natten och är framme i Oslo klockan 07.00. Här lyfts trailern av, förses med ny dragbil och körs till Porsgrund eller direkt till någon av Porsgrunds kunder. Volymmässigt handlar det om tre till fem 13,6 meters trailerbilar i veckan.

– Vi lastar vid lunch dag ett, godset är framme hos kund lunch dag två. Pålitligheten är mycket bra, tåget rullar in i Oslo på minuten.

– Vårt samarbete med Bring går tillbaks till 2007 då vi upphandlade Norge-transporterna. Det var stenhård konkurrens och Bring vann på en kombination av pris och tillförlitlighet. Man visade också tydligt på miljöaspekterna i sitt förslag.

Med miljön i centrum

Ifö Sanitär går tillbaks till 1887 då den danske veterinären William Abelgaard Nielsen startade kalk- och kaolinbrytning på Ivön i Skånes största sjö, Ivösjön. Kaolinet var bas i tillverkningen av porslin och keramiska produkter, bland annat tvättfat och toalettstolar, så kallat sanitetsporslin. Det tillverkas än idag i Bromölla men nu med importerad råvara.

Till Mörrum kom företaget 1959 genom ett samarbete med Volvo inom plåtpressning. Volvo flyttade så småningom till Olofström och Ifö Sanitär tog över lokalerna. I Mörrum tillverkas idag badkar, duschkabiner och duschväggar samt olika produkter i rostfritt. Sammanlagt finns 700 anställda fördelade i Bromölla och Mörrum.

Företagets historiska närhet till vatten och produkternas karaktär gör det naturligt för Ifö att arbeta med miljöfrågorna. Företaget har en tydlig miljöpolicy och är certifierade enligt ISO 9001 och 14000 sedan många år. På 90-talet var man först med två och fyra-litersspolning i WC-stolar, en lösning som nu är standard i Europa. Man vinnlägger sig också om att skapa sina produkter i återvinningsbara material. Lars Svensson, med sitt helhetsperspektiv på kvalitet, miljö och logistik, ser hur ambitionerna passar ihop.

- Den här transportlösningen förenar ekonomi och miljö.

Han backar upp sina påståenden med siffror. Under 2008 kördes närmare 230 enheter i en kombilösning som sparade över 14.000 mil i landsvägstransporter, 13 ton koldioxid och 800 kg kväveoxider.

– Även om många företag idag arbetar mest med miljöfrågorna runt produkter och produktion så tror jag att transporter hamnar alltmer i fokus. Våra kunder börjar ställa frågor om lägsta miljöbelastning och då kan vi inte blunda för transporternas miljöpåverkan. 

Lars ser gärna mer kombitransporter för Ifö Sanitär. Till exempel vill man skicka även keramikprodukter med kombi till Norge - men rangeringen är ibland väl omild och kan orsaka transportskador.

På det stora hela är dock Lars mycket nöjd med dagens upplägg.

– Det är en lösning som har bevisat sitt värde. En slutsats är att omsorg om miljön inte behöver kosta extra i ekonomiska termer!

Läs mer om IFÖ på deras webbplats.
IFÖ (annan webbplats, öppnas i nytt fönster)