Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

I mitten ser vi de glada Årets Lyft-vinnarna från IKEA, Lars Bertilsson och Eskil Laago. T v prisutdelare Anders Flanking, t f landshövding i Kronobergs län och t h Tomas Arvidsson, t f ordf i Godstransportrådet Småland.

I mitten ser vi de glada Årets Lyft-vinnarna från IKEA, Lars Bertilsson och Eskil Laago. T v prisutdelare Anders Flanking, t f landshövding i Kronobergs län och t h Tomas Arvidsson, t f ordf i Godstransportrådet Småland.

Vinnare 2016 i Småland

IKEAS:s goda idé med att ersätta alla träpallar med pallar gjorda av papp gör att de tilldelas Godstransportrådet i Smålands utmärkelse Årets Lyft för 2016.

Priset delades ut vid en ceremoni under tisdagen på residenset i Växjö av t f landshövding Anders Flanking i Kronobergs län.

Det var för åttonde gången Godstransportrådet i Småland delade ut priset Årets Lyft till ett företag som genom smarta och hållbara transportlösningar har bidragit med ett gott exempel som kan spridas vidare till andra aktörer inom transportbranschen. I år var det alltså IKEA som kammade hem priset.

Den som är lite uppmärksam vid sitt IKEA-besök märker att en förändring har skett på varuhuset. IKEA har genom en tanke som från början handlade om miljön fasat ut alla sina träpallar till pallar som istället är gjorda av wellpapp. Idén innebär även en ekonomisk besparing. Globalt sparas drygt 400 mkr per år och miljömässigt 75 000 CO². Pappallen är endast fem cm hög och väger ett kilo mot en ordinarie träpall som är 15 cm hög och har en vikt av 23 kg. Det innebär att godsmängden kan öka i varje transport. Till skillnad ifrån en vanlig träpall går inte pappallen i retur, istället mals den ned efter sitt sista stopp i transporten och återvinns direkt.

- Vi är verkligen glada över att ha fått det här priset. Det känns extra roligt att få det utifrån en idé som inte många tänkt på innan, konstaterade Lars Bertilsson, Handling Material Area Responsible på IKEA Group.

Kriterierna för priset är att du har gjort något både för innovationen, det goda exemplet, miljön och trafiksäkerheten. IKEA uppfyller alla de kraven här.

Motiveringen lyder:

"Ikea har ersatt den traditionella lastpallen av trä med en lastpall gjord av papp. Denna kreativa innovation används globalt och har minskat transporterna avsevärt eftersom den är liten och lätt samt går till återvinning när den tömts istället för att skickas i retur. Sammantaget ger detta en imponerande miljövinst och är ett inspirerande exempel på att det finns mycket att vinna på att innovativt utmana existerande hanterings- och transportmetoder för gods."