Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cyklist i solnedgång.

Vägvisningsplan och utmärkning av cykelleder för rekreation och turism

Trafikverket ansvarar för utmärkningen av nationella och regionala cykelleder för turism. Cykellederna numreras från söder till norr och utmärkningen sker på ett enhetligt sätt.

Trafikverket ansvarar för utmärkning av nationella och regionala cykelleder för turism. Skyltningen visar tydligt om man befinner sig på en lokal, regional eller nationell led. I princip börjar numreringen från söder till norr. Lederna numreras i två riktningar. Förutom numrering finns möjlighet att lägga till väderstreck - N, S, Ö, V.

  • Nationella nummer: 1-29 södra, 30-49 norra
  • Regionala, Götaland 100-199, Svealand, 200-299 och Norrland 300-399

Läs mer i publikationen Cykelleder för rekreation och turism. Länk till publikationen hittar du längre ner på sidan. Mer information om kvalitetskvaliteterna hittar du i samma publikation.

Utmärkning av cykelleder

Utmärkning av cykelleder sker enligt "Cykelleder för rekreation och turism" (Trafikverkets publikation 2017:145). Basfärgen är mörkröd enligt publikationen. Målpunkter som vägvisas till från leden sker enligt "Vägledning för regional cykelvägvisning" (Trafikverkets publikation 015:032). Målpunktsvägvisning sker med den vanliga mörkblåa färgen som finns i vägmärkesförordningen (transportstyrelsen.se), av följande anledningar:

  • Trafikverket följer vägmärkesförordningen som föreskriver mörkblå färg för cykelvägvisning. Det är enbart för särskilda cykelleder/-stråk som vi kan använda en annan färg. Rekreationscykelleder och snabba cykelstråk har vi tolkat som "särskilda" stråk och för dem har vi tagit fram en annan färg.
  • Den mörkblåa vägvisningen är vår nationella enhetliga cykelvägvisning och det gynnar cyklister och cyklism att den är likadan i hela landet.

Utformning av vägmärken för cykelleder

Här följer exempel på färgkoder och märken samt vägvisare. För mer information läs i publikationerna 2015:032 samt 2017:145.

Färgkoder

Basfärg för skyltar/märken är Pantone 187 C, röd.
Nationella leder: Pantone 188, C
Regionala leder: Pantone 187, C

Färgkoder för skyltar och märken.

Cykelledsmärke

Cykelledsmärket används både som förberedande vägvisning och som kvittens. Märket används tillexempel för att förbereda cyklister på att de ska svänga i nästa korsning.

Till vänster: Märke för nationell cykelled. Till höger: Märke för regional cykelled.
Till vänster: Märke för nationell cykelled. Till höger: Märke för regional cykelled.

Vägvisare

Om cykelleden korsar en annan cykelled eller om man vill ha information om avstånd till orter som leden går igenom, kan man använda en vägvisare med ledens namn, nummer och eventuellt ett eller två ortnamn. Det finns möjlighet att informera cyklister om sevärdheter, övernattningsmöjligheter med mera, med hjälp av de symboler som redan finns i övrig vägvisning, läs mer via länkarna till Transportstyrelsens webbplats.

Exempel på vägvisare.
Exempel på vägvisare.