Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snöröjningsmaskiner

Snöslungor är ett av få järnvägsfordon som Trafikverkets själva äger. På Malmbanan används Zaugg Snow Clearing Vehicle med en kapacitet på 7500 ton snö per timme.

Den här maskinen hör till de kraftigaste snöslungorna i världen. Den är nödvändig för att kunna hålla trafiken på Malmbana öppen vintertid, eftersom banan går över kalfjäll med kraftiga snöfall och hårt snödrev kan skapa flera meter höga drivor.

Fakta om snöslungan

  • Längd: 16,5 meter
  • Vikt: 70 ton
  • Kapacitet: 7500 ton snö per timme
  • Maximal röjningshastighet: 20 km/tim
  • Maximalt röjningsmått: Höjd 365 cm, bredd 600 cm
  • Maximal transporthastighet: 70 km/tim
  • Drivmedel: Diesel, tank för 3500 liter
  • Motorer: 2 stycken Cat á 470 kW (630 hk)

Nationella snöröjningsmaskiner

För att höja beredskapen för snörika vintrar så har Trafikverket utöver sina entreprenörers vanliga maskinpark tillgång till ytterligare sju snöröjningsmaskiner samt personal, som ska användas för att hålla strategiska platser trafikerbara. Maskinerna kan användas i hela landet men är stationerade på några utvalda orter i Sverige

Det är ansvariga för vinterunderhåll eller trafikledning på Trafikverket som initierar behovet av extra maskiner. Beslut om maskinerna ska flyttas till annan ort tas i samråd med berörda parter.

Snöröjningsmaskinerna är en del av vår ordinarie vinterberedskap och används under vinterperioden 15 november – 15 mars.

Maskiner och nationella placeringsorter

Snow Removal 100, placerade i Stockholm och Göteborg

Optimal för växlar, kryss och vid perronger där det är svårt att med konventionella metoder komma åt och smälta fordonsis, snövallar och drivsnö.

Snow Removal 200, placerade i Stockholm

Plog som är perfekt för bangårdar, depåer och stationsområden där det finns det parallella spår och många hinder.

Snow Removal 300, placerad i Stockholm

Optimal för att röja stråk (Växlingsvägar) med hög kapacitet.

Snow Removal 700

Är anpassad för att smälta snö på strategiska bangårdar och depåer. Den ska i första hand köras i Hallsberg och i Stockholmsområdet.