Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avtal, avgifter och fakturering

Alla tågbolag som ska trafikera järnvägsnätet skriver ett trafikeringsavtal och betalar avgifter till Trafikverket varje månad.

Avgifterna bygger på hur lång sträcka tåget åker, vilken vikt tåget har, var tåget åker och hur mycket el tåget förbrukar.

Vi tar ut extra avgifter för handläggning av specialtransporter och när ett tåg parkeras (uppställning). Avgifterna motsvarar den kostnad som uppstår när järnvägen trafikeras. Tågbolagen betalar alltså för en del av det underhållsbehov som uppstår när de använder spåren.  Alla avgifter anges i järnvägsnätbeskrivningen.

Trafikeringsavtal

 För att ett tågbolag ska få trafikera järnvägsnätet krävs bland annat att det har säkerhetsstyrningssystem, försäkring, tillstånd från Transportstyrelsen och ett trafikeringsavtal med Trafikverket. Avtalet innehåller information om Trafikverkets och tågbolagets åtaganden. 

För internationell tågtrafik finns det möjlighet att teckna ett särskilt trafikeringsavtal efter en mall som tagits fram av den internationella föreningen Railnet Europe.