Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bekämpningsmetoder

Kemisk ogräsbekämpning sker endast på järnvägen utmed linjer och på driftplatser. Trafikverket strävar efter att utveckla allt bättre metoder för att öka effektiviteten både tekniskt och miljömässigt.

Bekämpningsinsatser startar med en inventering av vegetationen på järnvägen utmed linjer och på driftplatser. Trafikverket bekämpar enbart synlig vegetation. Vi använder den bästa nuvarande tekniken och utför bekämpningen under kontrollerade former. Personalen är utbildad och har särskild behörighet att hantera preparaten. Hela processen grundar sig på miljöstandarden ISO 14001 och kvalitetsstandarden ISO 9000.

Entreprenör för ogräsbekämpning på linjer och mindre driftplatser

Företaget Weed Free on Track utför på uppdrag av Trafikverket kemisk ogräsbekämpning längs en del av våra spår.

Spruttåget som används är utrustat med ett scannersystem som identifierar var i spåret ogräset finns och besprutar endast uppvuxet ogräs. Sprutmunstyckena är lågt placerade, mellan 30-50 centimeter över marken. Eftersom besprutningståget framförs på spårets jämna underlag innebär det att sprutmunstyckena befinner sig på samma höjd och vinkel i förhållande till marken genom hela besprutningen. Systemet aktiverar de munstycken som är nödvändiga för att bespruta endast det ogräs som laserscanningen identifierat.

Sprutmunstyckena är också speciellt anpassade för att minska vindavdrift. Metoden medför en bekämpning med mycket god precision. Enligt Trafikverkets krav får ingen bekämpning ske när det regnar eller vid vindstyrkor över fem sekundmeter.

Golvet i tåget är vattentätt och försett med invallning för att undvika oavsiktligt spill eller läckage, t ex om ett emballage skulle gå sönder.

Hela bekämpningen dokumenteras med gps-koordinater.

Entreprenör för ogräsbekämpning på driftplatser

Trafikverkets entreprenör Bayer Crop Science använder sig av motorcykel (ATV) med sprutbom och ryggspruta för att ta bort ogräs på driftplatser. Sprutbommen kan sänkas ned till 30 centimeter över marken. Munstyckena på sprutbommen kan aktiveras var för sig beroende på var i spåret ogräset finns. Genom att sprutbommen är lågt placerad minskas risken för vindavdrift. GPS dokumentation av besprutning kan ske.