Röd färgplatta med texten: Bygga giftfritt

Bygga giftfritt och stödja giftfria produktval

Det finns flera verktyg på marknaden som ska underlätta för att bygga giftfritt och stödja giftfria produktval.

PRIO-guiden

Kemikalieinspektionens webbaserade verktyg som delar in ämnen i två prioriteringsnivåer, utfasningsämnen och prioriterade riskminskningsämnen. Vilken grupp ett ämne tillhör beror på ämnets egenskaper.
Kemi.se

Byggvarudeklarationer

Ett frivilligt och branschgemensamt format för hur information om byggvarors miljöpåverkan ska kommuniceras. Kriterierna stiftades av Kretsloppsrådet och har sedan dess uppdaterats och beslutats av branschen. Byggmaterialindustrierna ska förvalta formatet och beslut om förändringar tas av parterna: Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Fastighetsägarna Sverige, HSB, SABO, Svenska Teknik & Designföretagen och Sveriges Byggindustrier.
Byggvarudeklarationer.se

BASTA

Ett frivilligt system där leverantörer och tillverkare av bygg- och anläggningsprodukter registrerar de produkter som klarar kraven gällande innehåll av ämnen med farliga egenskaper enligt vissa kriterier. BASTA ägs av IVL, Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Byggindustrier och drivs som ett icke vinstdrivande företag.
Bastaonline.se

SundaHus Miljödata

Som oberoende företag erbjuder de det webbaserade systemet SundaHus Miljödata. Systemet används för att göra medvetna materialval i projekt, det vill säga både för att möjliggöra giftfria val och för att enkelt dokumentera produkterna och deras kemiska innehåll. Alla produkter i systemet är bedömda enligt SundaHus bedömningskriterier och kan även användas för att kontrollera produkter enligt andra kemikaliekriterier.
Sundahus.se

Byggvarubedömningen (BVB)

Ett webbaserat verktyg som består av en databas över hållbarhetsbedömda produkter samt ett projektverktyg. Projektverktyget möjliggör spårning av de inbyggda produkterna och dess ingående kemiska ämnen många år efter projektets färdigställande. Byggvarubedömningen är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som har utvecklats av branschen.
Byggvarubedomningen.se

Sweden Green Building Council, SGBC

Sweden Green Building Council är en privat organisation som jobbar för hållbart samhällsbyggande. Det finns en rad olika certifieringssystem som bedömer byggnader och anläggningars prestanda ur ett hållbarhetsperspektiv. Farliga ämnen och kemiskt innehåll ingår i certifieringssystemen som därmed driver på arbetet med aktiva produktval.
SGBC.se

Upphandlingsmyndigheten

Myndigheten har färdiga skrivningar på krav samt specifik information om att ställa krav på material och varor i bygg- och anläggningsentreprenader. Skrivningarna kan användas direkt, och exemplen på hur de olika bedömningssystemens kriterier kan hanteras i praktiken vid offentlig upphandling.
Upphandlingsmyndigheten.se

SCIP databasen

Från januari 2021 ska leverantörer av varor anmäla förekomsten av särskilt farliga ämnen i varor i SCIP-databasen. Informationen om förekomst av farliga ämnen finns därmed tillgänglig under varornas hela livscykel inklusive i avfallsledet. I databasen kan du se om en vara innehåller ett särskilt farligt ämne.

SCIP är en förkortning av Substances of Concern In articles, as such or in complex objects (Products).
Kort om anmälan av ämnen i varor till SCIP-databasen (kemi.se)