Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barn med cykelhjälmar och en spårvagn i stadstrafik.

Europeiska mobilitetsveckan – för hållbara resor och transporter

Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Trafikantveckan byter namn till Europeiska mobilitetsveckan

Hösten 2020 gick det ut en enkät om namnet på veckan. Det var 83 kommuner som svarade, och 73 av dem röstade för ett namnbyte till Europeiska mobilitetsveckan. Många upplevde det som ett tydligare och mer rättvisande namn. Det engelska namnet på veckan är European Mobility Week.

Varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Det kan handla exempelvis om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång och cykel, men också resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter.

Den Europeiska mobilitetsveckan äger rum den 16–22 september varje år.

På den här sidan hittar du information och länkar om veckan. Sidan uppdateras löpande, allt eftersom European Mobilty Week kommer ut med ny information.

Trafikverket har samordningsansvar

Sedan 2016 har Trafikverket samordningsansvaret för Europeiska mobilitetsveckan. Vi tar fram underlag och förmedlar information till de kommuner och andra aktörer som vill medverka.